''ΣΟΛΑΝΙΝΗ'' Τι είναι και που βρίσκεται? - MakeΕat

2 Νοεμβρίου 2020
pexels-polina-tankilevitch-4110464.jpg

 

 

Οι ΠΑΤΑΤΕΣ είναι ένα τρόφιμο που αγαπάμε πάρα πολύ και τις χρησιμοποιούμε σαν συνοδευτικό σε πολλά πιάτα αλλά τις τρώμε και σκέτες ,είτε ψητές είτε τηγανιτές ακόμη και βραστές. Διατροφικά είναι πλούσιες σε άμυλο, κάλιο, φυτικές ίνες ( βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, καθώς προκαλούν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού),βιταμίνη  C ( μια μέτρια πατάτα καλύπτει περίπου το 50% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης)  ακόμη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Θερμιδικά μια μέτρια πατάτα περίπου 170γρ. (ωμή) αποδίδει 130kcal.

 

 

 

 

 

 

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ένα συστατικό το οποίο είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σολανίνη αποτελεί μια τοξίνη που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στη φλούδα της πατάτας και σε υψηλότερα επίπεδα στις πράσινες πατάτες (πατάτες που έχουν μείνει κυρίως στο φως του ήλιου).Η τοξίνη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί δηλητηριάσεις ,βλάβες στο γαστρεντερικό και στο νευρικό σύστημα. Επιπλέον, κατά το μαγείρεμα το ποσοστό της σολανίνης μειώνεται 94% με το τηγάνισμα ( φουλ τηγάνι από εδώ και πέρα) και 22% με το βράσιμο. Το ψήσιμο στο φούρνο δυστυχώς δεν έχει επίδραση.

 

“Tip”

Aποθηκεύστε τις πατάτες σε θερμοκρασίες γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου , μακριά από το φως του ήλιου, να καθαρίζετε καλά τη φλούδα και αν πρασινίσει ή έχει βγάλει φύτρα, καλό είναι να τις απορρίπτεται.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ότι συνεχίζουμε να τις τρώμε άφοβα και σε ποσότητα που αναλογεί στον κάθε άνθρωπο!!!

Επικοινωνία

Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι Κατερίνη

Κύπρου 2, Κατερίνη

23513 05929

Μετάβαση στο περιεχόμενο